Mutfak Önlüğünün Tarihçesi

Mutfak Önlüğünün Tarihçesi

Önlüğün Kökeni ve Evrimi

14. yüzyılda, ortaçağ Fransızcasında “naperon” olarak bilinen küçük bir masa örtüsü, daha büyük masa örtüsünün üzerine dökülmelerden korunmak için yerleştiriliyordu. 17. yüzyıla gelindiğinde “önlük” kelimesi bugün bildiğimiz şekline dönüşmüş ve giysinin üzerine onu korumak için bir katman olarak giyilen bir eşya haline gelmişti.

Eşyanın gelişimi devam ettikçe mücevherlerle süslenmesi ve statüyü tasvir etmek için giyilmesi yaygınlaştı. Diğer önlükler kutsal ve ritüel amaçlarla giyilirdi.

Bu "önlüklerin" kaydedilen en eski görünümü 1300'lü yıllardaki tablolara dayanmaktadır. Önlükler orta çağ boyunca işlevsel bir öğe olarak kaldı, ancak bir süreliğine dekoratif bir önlük giymeyi karşılayabilecek lükste yaşayan kadınların giydiği modaya dönüştü. Bunlar orta çağda işçiler tarafından giyilen basit önlüklerle aynı değildi. Önlük giyen kadınların ortaçağ ve rönesans dönemini tasvir eden sanat eserlerini görmek yaygındır .

Çamaşır ve kurutma makinelerinin öncesinde önlük giymek, altındaki giysinin korunması anlamına geliyordu. Önlük daha kolay yıkanabilir, böylece giysi yıkamalar arasında daha uzun süre giyilebilir. İlk Amerikalılar, özellikle ilk kolonilere yerleşenler olmak üzere çok az giysiye sahipti

1920'ler ve 40'lar un çuvalı veya yem çuvalı önlüklerinin ortaya çıkmasını sağladı. Büyük Buhran nedeniyle eski un çuvallarının yeniden değerlendirilmesinden önlükler yapıldı. Üreticiler, müşterilerin ambalajlarını yeniden kullandıklarını fark etti ve çiçek desenleri, bordürlü tasarımlar ve hatta bebek ve oyuncak desenleri gibi farklı baskılar sunma fırsatını değerlendirdi.

1950'li yıllarda Amerika, ikonik Amerikalı ev hanımıyla tanıştı. Bu dönem, unlu mamuller ve aile yemeklerinin görüntülerini çağrıştırıyor ve her zaman kadınların mevcut önlüğünü giydiği şekilde tasvir ediliyor. Önlük günümüzde de pek çok alanda ama özellikle evlerde kullanımını arttırarak devam ettiriyor. Önlük ister garson ister baş aşçı için olsun, giyildiği çalışma ortamına uyum sağlayacak ek faydalar ve koruma seviyeleri ile tasarlanmaktadır.

Sektör ne olursa olsun Enoteks’in önlükleri her zaman şık görünmenizi sağlayacak ve değerli kıyafetlerinizi korumaya devam edecektir.
Etiketler: Mutfak Önlüğünün Tarihçesi
Nisan 30, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR